Er røntgenbilleder virkelig nødvendige?

Er røntgenbilleder virkelig nødvendige?

Når du går til den regelmæssige forebyggende kontrol hos tandlægen ved søerne, sørger han eller hun for at kigge dine tænder grundigt efter for at se, om alt er, som det skal være. Overholder du de regelmæssige tandlægetjek, kan du derfor stole trygt på, at din tandlæge opdager eventuelle problemer i tænder, tandkød eller mund.

Når tandlægen er færdig med at kigge dine tænder efter, vil han eller hun afslutte behandlingen med at rense dine tænder. Men ved nogle af tandlægebesøgene vil tandlægen inden da tage et røntgenbillede af dine tænder.

 

Hvorfor tage røntgenbilleder af tænder?

Det er selvfølgelig frivilligt, om du vil have taget røntgenbilleder. Men du skal vide, at tandlægen tager røntgenbillederne for at se de ting, som han eller hun ikke umiddelbart kan se ved at kigge i munden. På røntgenbilleder kan tandlægen se knogler og de dele af tænderne, som ikke er synlige i munden.

Tandlægen vil lave en røntgenundersøgelse, når der er noget, som han eller hun vil have tjekket nærmere. Det kan være for at se, om en tand sidder skævt, eller for at se, om der er et hul mellem to tænder. Hos børn kan det være nødvendigt at tage røntgenbilleder for at se, om tænderne har den rigtige retning, når de er på vej ned – eller for at se, om der overhovedet er en tand på vej. Det er for eksempel i forbindelse med tandregulering, at det kan være nødvendigt at følge tændernes udvikling.

tandsæt røntgen

Er det farligt?

Vi er alle udsat for stråling hver eneste dag, både ude fra rummet og fra undergrunden. Det kan vi ikke undslippe. Når du får taget et røntgenbillede, bliver du også udsat for stråling. Men mængden af den stråling, som du får ved en almindelig røntgenundersøgelse hos tandlægen, svarer blot til den stråling, som du bliver udsat for på en ganske almindelig dag.

Når tandlægen og klinkassistenten vælger at forlade rummet, mens du bliver røntgenundersøgt, skyldes det, at de tager røntgenbilleder mange gange hver dag, og der er ingen grund til, at de skal udsætte sig selv for så store mængder stråling.

Her kan du se hvordan man i praksis tager røntgen billeder af tænder. Dette video er lavet af en Amerikansk tandlæge:

Spørg, hvis du er i tvivl

Er du i tvivl om, hvorfor det er nødvendigt at få taget røntgenbilleder, når tandlægen foreslår det, er det altid en god idé at spørge nærmere ind til det, så du kan få en god forklaring. Ud fra det kan du så vælge at sige ja tak eller nej tak til røntgenundersøgelsen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *