Hvorfor reparere et hul?

Når du får et hul i tænderne, skyldes det bakterier fra madrester, som sætter sig fast i tænderne. Bakterierne omdanner sukker til syre, og det er det, der i sidste ende begynder at ætse tandoverfladen eller emaljen, som tandlægerne kalder det. Hvis ætsningen får lov at fortsætte, dannes der et hul i din tand. Gør du ikke noget ved det, vil opløsningen fortsætte og angrebet nå helt ind til nerven af din tand. Det er yderst smertefuldt, og til sidst vil det ende med, at du er nødt til at få foretaget en rodbehandling. Og det, ved alle, er noget man virkelig gerne vil undgå. Den professionelle tandlægeklinik på Christianshavn uddyber i denne artikel, hvorfor man bør få repareret et hul i tanden så hurtigt som muligt.

De tandarts van nu: jong en vrouwelijk

Der er dog absolut ingen grund til, at det behøver komme så vidt. Hvis du jævnligt besøger din tandlæge, vil vedkommende hurtigt opdage, når et hul er på vej. Faktisk kan helt overfladiske og små huller så at sige lappes af dig selv, uden tandlægen behøver gøre noget. Du kan nemlig lukke hullet ved hjælp af den kalk, som dannes i dit spyt. Skal det lykkes, kræver det dog, at du forbedrer din mundhygiejne og nedsætter dit forbrug af sukker- og syreholdig kost.

I de fleste tilfælde vil hullet dog have vokset sig så stort, at der skal en fyldning af den ene eller anden slags til. I dag vil man oftest
bruge et tandfarvet plastmateriale til at reparere hullet i din tand. Er der tale om fyldninger i blivende kindtænder, bruger man dog stadig sølvamalgam. Det er i dag forbudt at bruge i fortænder og mælketænder, hvilket skyldes, at sølvamalgam indeholder kviksølv. Kviksølv er i sig selv giftigt, men ikke når det indgår i en stabil kemisk forbindelse med sølv. Du skal derfor ikke være nervøs, hvis din tandlæge siger, at han vil anvende sølvamalgam.

Når du skal have lavet et hul, sker der helt konkret det, at tandlægen er nødt til at bore i din tand. Det er for at fjerne den lille del af tanden, der er angrebet af caries, men det er meget vigtigt, at alt det syge tandvæv fjernes. Det gør ofte temmelig ondt, fordi tandens nerve sidder i midten af tandkronen. Små nerveforgreninger eller nervekanaler breder sig ud i hele tanden, og de generes voldsomt enten af selve boret eller det kølige vand, der sprøjtes med under boringen. Heldigvis findes der i dag effektiv og billig lokalbedøvelse, så det ikke behøver at gøre ondt at få repareret en tand.

Tandlægerne No. 68 ApS
Amagerbrogade 68
2300 København S
Tlf.: 32 54 56 74

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *