Pas på dine børns tænder

Børnetandlæge

Børns tænder anlægges allerede i fosterstadiet, men det er lidt forskelligt fra barn til barn, hvornår de første mælketænder bryder frem. For nogle børn vil det ske, når de er omkring 6 måneder, gamle mens der for andre børn kan gå helt op til et år, før den første mælketand kigger frem. Omkring 6-årsalderen vil de første blivende tænder bryde frem. Fælles for mælketænder og blivende tænder er, at de bør holdes grundigt rene. Læs med her, hvis du vil blive lidt klogere på vedligeholdelsen af dit barns tænder.

Pleje af mælketænder

Det er en myte, at mælketænder kræver mindre pleje end de blivende tænder. Faktisk er det nemmere at undgå huller i børns blivende tænder, hvis de ikke har haft huller i deres mælketænder. Desuden skal mælketænderne holde længere, end de fleste tror. De sidste mælketænder skiftes faktisk først i 11-13-årsalderen. Derfor skal også mælketænder børstes to gange om dagen – ligesom dine egne.

Tandbørstningen bør foregå med en lille, blød tandbørste og en lille mængde fluortandpasta. Når du børster dit barns tænder er det vigtigt, at du kan se, hvor du børster, og at dit barn sidder forholdsvist stille. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du børster dit barns tænder korrekt, kan du altid kontakte din lokale tandlæge på Frederiksberg og høre nærmere.

Pleje af blivende tænder

Når mælketænderne omkring 6-årsalderen bliver til rokketænder og falder ud, begynder de blivende tænder at bryde frem. De første blivende tænder er de såkaldte 6-årstænder, som dukker op bag mælkekindtænderne. De kan godt være lidt svære at børste i starten, hvor de vil være delvist skjult af en lille hudlap. Det vil typisk være nemmere at børste 6-årstænderne, hvis tandbørsten holdes lidt på skrå. Alternativt kan du gøre brug af en solotandbørste, som er nemmere at få ind bag mælkekindtænderne.

Mens 6-årstænderne vokser ud, vil der på overfladen af dem være dybe riller – også kaldet fissurer. De er helt normale, men de kan være svære at holde rene. For at undgå huller vil tandlægen ofte lakere 6-årstænderne med en såkaldt fissurforsegling, hvor rillerne fyldes ud med en gennemsigtig lak, som letter tandbørstningen. Det er dog vigtigt, at du er opmærksom på, at lakken ikke beskytter tanden mod bakterier. Derfor skal tanden stadig børstes ren. Hvis du søger en tandlæge nær Gammel Kongevej, som kan instruere dig i yderligere børstning af dit barns blivende tænder, er der god mulighed for at finde den rette.

 

GlKongetand

Gammel Kongevej 123

1850 Frederiksberg C

33 24 35 33

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *